• Agente die nazigroet bracht, blijft geschorst
  on 31 oktober 2020 at 09:13

  De Raad van State heeft het verzoek tot schorsing afgewezen dat werd ingediend door de politieagente die een nazigroet had gebracht tijdens de interventie van de luchtvaartpolitie tegenover de Slovaak Jozef Chovanec .

 • "Essentiële winkels" mogen openblijven, maar wat zijn dat juist?
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 08:58

  Net zoals tijdens de eerste lockdown in het voorjaar mogen vanaf maandag alleen nog essentiële winkels open blijven. Over welke winkels gaat het? Een overzicht.

 • De ene kiezer is de andere niet: hoe de swingstaten de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen bepalen
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 08:12

  De verkiezingen voor het Witte Huis vinden over het hele grondgebied van de VS plaats, van Hawaï tot Maine en van Alaska tot Texas. En toch lijkt de strijd zich vooral af te spelen in een veertiental staten: de swingstates of battleground states - staten die schommelen tussen een Republikeins en Democratisch overwicht. Een kiezer in een swingstate als Florida of Arizona is de kandidaten veel meer waard dan een kiezer in Oklahoma of Californië. Dat is al sinds decennia zo. Dit jaar blijkt bovendien dat de swingstates aan het verschuiven zijn: het strijdtoneel verplaatst zich en breidt uit.

 • Donald Trump en Joe Biden doorkruisen de VS in laatste rechte lijn naar verkiezingsdag
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 08:04

  Een recordaantal van 86 miljoen Amerikanen heeft zijn stem al uitgebracht in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar de twee kandidaten, de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, blijven drie dagen voor de verkiezingen het land rondtrekken om kiezers te overtuigen. De coronapandemie is het thema bij uitstek.

 • Twee weken herfstvakantie: wat kan én mag je de komende dagen nog doen?
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 07:36

  De - verlengde - herfstvakantie is begonnen en wie vrijaf heeft, wil misschien graag wat ontspanning opzoeken of inplannen. Door de bijkomende coronamaatregelen zijn de mogelijkheden veel beperkter dan anders. Een overzicht van wat wel en niet mag.

 • Suikerspin moet ‘The masked singer’ verlaten: “Acht dagen na keizersnede al podium op”
  on 31 oktober 2020 at 07:28

  Ze noemt zichzelf “een beetje hyper”, net zoals haar personage Suikerspin. Dat moet ook, als je acht dagen na de geboorte van je dochter al het podium op kruipt. Na een keizersnede, bovendien, en met nachten van amper slapen. Nora Gharib (27) is een bijtertje, en daar verandert haar exit uit The masked singer niets aan. “Ik heb gemerkt dat veel pijn bij mij tussen de oren zit.”

 • Van Ranst: ‘Alles staat of valt met de contacten thuis’
  on 31 oktober 2020 at 07:18

  Ja, de virologen zijn tevreden met de nieuwe regeringsmaatregelen. Dit is eigenlijk een lockdown, zegt Marc Van Ranst die nog eens vraagt om in ons kot te blijven en het aantal contacten te beperken.

 • Aardbeving bij Griekse eiland Samos: dodentol loopt op tot 24, naschokken in Turkije
  on 31 oktober 2020 at 07:17

  De dodentol van de aardbeving die vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos en de Turkse Westkust trof, blijft oplopen. Er zijn nu 24 dodelijke slachtoffers geteld en meer dan 800 mensen raakten gewond bij het natuurgeweld. Dat heeft het Turkse rampenbestrijdingsbureau Afad gemeld. Zaterdagochtend was er in de regio van het Turkse district Seferihisar een naschok met een kracht van 5,0.

 • Ex-contactonderzoeker aan het woord: "Sommige mensen willen de ernst van de situatie echt niet inzien"
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 07:16

  De voorbije maanden kwam er heel wat kritiek op de contactopsporing in ons land. Tijdens de zomer brachten de contactonderzoekers - wachtend op een nieuw telefoongesprek - hun tijd nog door met Netflix kijken of boeken lezen. Sinds het aantal besmettingen enorm toeneemt, stijgt ook de druk op de callcenters. "Op een dag deed ik gemiddeld tussen de 35 en 60 gesprekken", getuigt een ex-contactspeurder die liever anoniem wil blijven. "Sommige mensen willen de ernst van de situatie echt niet inzien."

 • Na 341 dagen afwezigheid viert Bryan Heynen zijn rentree bij KRC Genk
  on 31 oktober 2020 at 07:13

  De lijdensweg van Bryan Heynen is ten einde. Na exact 341 dagen afwezigheid door een kruisbandblessure vierde de middenvelder tegen Eupen zijn rentree bij KRC Genk.

 • Aardbeving bij Griekse eiland Samos: dodentol loopt op tot 24, naschokken in Turkije
  on 31 oktober 2020 at 07:02

  De dodentol van de aardbeving die vrijdagmiddag het Griekse eiland Samos en de Turkse Westkust trof, blijft oplopen. Er zijn nu 24 dodelijke slachtoffers geteld en meer dan 800 mensen raakten gewond bij het natuurgeweld. Dat heeft het Turkse rampenbestrijdingsbureau Afad gemeld. Zaterdagochtend was er in de regio van het Turkse district Seferihisar een naschok met een kracht van 5,0.

 • Artsen getuigen: ‘Onze mensen worden niet meer als helden bekeken’
  on 31 oktober 2020 at 06:30

  In maart spraken we voor het eerst met enkele artsen uit het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen over het coronavirus. Nu de ziekenhuisopnames alarmerend stijgen vroegen we ons af hoe zij de tweede golf ervaren. Op welke problemen botsen ze momenteel en wat hebben ze meegenomen uit de eerste golf? Bekijk het in de video hierboven.

 • Dit weekend blijven we binnen (en daar helpen deze kijktips bij)
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 06:20

  Culturele evenementen zijn de komende weken onmogelijk, toch zijn er nog altijd plekken waar u naartoe kunt. Virtueel, welteverstaan. Naast uw vertrouwde televisie- en streamingkanalen is er behoorlijk veel moois te vinden op het wereldwijde web. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

 • 25 jaar geleden dook "Smelly cat" op in "Friends": pijnlijk voor de oren, maar wel in het collectief geheugen
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 06:15

  Phoebe Buffay had in de populaire tv-serie "Friends" veel talenten, maar zingen was er daar zeker geen van. Al was ze zelf overtuigd dat de muzikale noten haar wel goed lagen. Dat collega-zangeres Stephanie Schiffer - rol van frontvrouw Chrissie Hynde van de Britse popgroep The Pretenders - 25 jaar geleden wél de nodige stijl aan haar eigen nummer toevoegde, kon Phoebe dan ook maar weinig waarderen. Maar het zorgde er wel voor dat "Smelly cat" sinds die 2e november 1995, toen het nummer voor het eerst in "Friends" opdook, tot het collectieve geheugen ging behoren. Terwijl het nummer eigenlijk zijn oorsprong kende bij een stinkende 'hond'!

 • Liveblog: Bijna 6.500 coronapatiënten in het ziekenhuis, meer dan 1.100 mensen op intensieve zorg
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 06:12

  Het coronavirus verspreidt zich nog altijd snel onder de bevolking in het hele land, met alle gevolgen vandien. Er liggen nu 6.438 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen, van wie 1.105 op intensieve zorg. Tussen 21 en 27 oktober overleden gemiddeld 91 mensen per dag aan de gevolgen van een besmetting. Het Overlegcomité in ons land heeft een verstrengde lockdown aangekondigd, met heel wat beperkende maatregelen. Volg het nieuws in onze liveblog.

 • Waarom is Karabach zo belangrijk voor Armenië? Deze maand in Vranckx & Byloo
  by VRT NWS on 31 oktober 2020 at 06:00

  Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is misschien wel de drukst gevolgde ver-van-ons-bed-oorlog in België. Zo’n dertigduizend landgenoten hebben Armeense roots, en enkele honderdduizenden hebben er Turkse. Reden genoeg voor Rudi Vranckx en Vincent Byloo om een MNM-collega de pieren uit de neus te vragen.

 • Cartoon van de dag - oktober 2020
  on 31 oktober 2020 at 05:56

  Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

 • Ziekenhuisopnames blijven toenemen
  on 31 oktober 2020 at 05:44

  De druk op de ziekenhuizen blijf groot. In de ziekenhuizen worden momenteel alles samen 6.438 bedden ingenomen door mensen met COVID-19. Daarvan liggen er 1.105 op intensieve zorgen.

 • Wat met de poetshulp, autokeuring, min 12-jarigen en Allerheiligen? Uw vragen over de nieuwe maatregelen
  on 31 oktober 2020 at 05:37

  Welke winkels zijn essentieel, mag je nog verhuizen of op reis gaan, wat met de crèches en bibliotheken, en mogen grootouders nog op kinderen passen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen. Heeft u nog een vraag waarop u het antwoord hier niet vindt? Mail ze naar weblog@standaard.be.

 • Somber weer dit weekend (en daarna)
  on 31 oktober 2020 at 05:35

  Vanmorgen is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Geleidelijk komen er meer opklaringen maar in de namiddag neemt de bewolking opnieuw toe en op het einde van de namiddag kan het in het uiterste westen beginnen lichtjes regenen.

 • Bijna alle winkels voor minstens zes weken dicht, dat is 4 miljard euro omzet weg: “De zwartste dag voor ondernemers ooit”
  on 31 oktober 2020 at 05:30

  Alle winkels – behalve essentiële zaken als voedingswinkels, apotheken en supermarkten – gaan voor minstens zes weken toe. Anders dan tijdens de eerste lockdown krijgen ze wel de toestemming om een fysiek afhaalpunt te openen. Politici vragen burgers met klem om lokaal te kopen en niet bij de bekende “buitenlandse spelers”. Bij ondernemersorganisatie Unizo wordt niettemin gevreesd voor een nooit geziene faillissementsgolf.

 • Maatregelen voor onderwijs gaan verder dan Weyts (N-VA) wou: “Ik maak mij grote zorgen om de meest kwetsbare jongeren”
  on 31 oktober 2020 at 05:30

  De herfstvakantie duurt de volle twee weken, en daarna is halftijds afstandsonderwijs verplicht voor de tweede en derde graad van het middelbaar. Het Overlegcomité ging gisteren een stap verder dan onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Ook nu zegt hij het verplichte afstandsonderwijs te betreuren. “Ik maak mij grote zorgen over de impact die dit zal hebben op de meest kwetsbare jongeren.”

 • Terminaal zieke Antwerpfan mag match tegen Tottenham volgen in stadion
  on 31 oktober 2020 at 05:15

  Geen enkele supporter was donderdag getuige van de historische zege van Antwerp FC tegen Tottenham. Op de 55-jarige Patrick Van Trimpont, zijn vrouw Diana, dochter Tania en zoon Nick na. Antwerpfan Patrick is terminaal ziek en had nog één wens. Die ging donderdagavond in vervulling. “We hebben een prachtige herinnering aan papa gekregen.”

 • “De kritiek van Sjaak Klootvis? Lig ik echt niet wakker van”
  on 31 oktober 2020 at 05:00

  Patrick Lefevere, de patron van het peloton, geeft elke week zijn scherpe kijk op het wielrennen. Voor de baas van Deceuninck - Quick-Step was het (weer) een bewogen week na de declassering van Sam Bennett in de Vuelta en de reactie daarop van Lefevere.

 • Paul Herygers en Bart Wellens over het nieuwe veldritseizoen: “Ondanks alles gaan we nog schone crossen zien”
  on 31 oktober 2020 at 05:00

  Veldrijden is de sport van Wout en Mathieu, maar gelukkig ook nog altijd van Paul Herygers (57) en Bart Wellens (42). Ze praten u bij over alles wat er al gebeurd is in de cross: van de rug van Thibau Nys tot het Kempenprobleem van Sanne Cant. “Ondanks alles gaan we schone crossen zien.”