Sinds het begin van de Corona Crisis, regent het doden en besmette personen. Elke dag opnieuw wordt er netjes medegedeeld hoeveel nieuwe besmettingen er zijn en hoeveel doden. In België staat de teller nu (18/3) op 14 doden, 10 dagen na de eerste dode. Het land staat in rep en roer. Alle winkels, restaurants, cafés, discotheken en feestzalen zijn dicht. Alle events afgelast voor de volgende maanden. De bevolking mag de eigen woonst enkel verlaten om te gaan werken (enkel indien thuiswerk niet kan), boodschappen te doen of in geval van nood. Vrienden en familie bezoeken is verboden. Het openbare en economische leven valt stil en steeds paniekerige mensen kopen de supermarkten leeg. Maar wat nu?

Deze wereldwijde crisis is pas enkele maanden oud en nu al staat vast dat de economische gevolgen catastrofaal zijn. Indien de staat niet snel en doortastend tussenkomt, gaat het binnenkort faillissementen regenen. Om nog maar te zwijgen van de staatsfinanciën.

Elke dag opnieuw rapporteert de media het slechte nieuws en gaat ze een stapje verder: de ene na de andere expert wordt aangesproken, liefst met een straffe uitspraak of doemvoorspelling. Zo ook Professor klinische biologie Herman Goossens (UZA), die vandaag voorspelde dat we aan 7500 doden gaan geraken in België, en dat in het beste geval! (https://www.hln.be/nieuws/herman-goossens-in-het-beste-scenario-7-500-doden-in-belgie~ac738b3c/)

Toch had ik graag wat perspectief gehad in deze materie, maar dat vind je nauwelijks of gewoon niet in de media. Een beetje zoekwerk leert me dat er 63397 mensen stierven in 2018 in Vlaanderen. (https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/sterfte). Extrapoleer dat naar België, dan kan je schatten dat er ongeveer 110,000 mensen per jaar sterven in België, dus 301 per dag. Maw, sinds de eerste Corona dode in België zijn er dus al 3010 mensen gestorven aan andere oorzaken. En dus 14 aan het Coronavirus. Plots lijkt 14 weinig.

Elke dag vernemen we opnieuw via de media hoeveel doden er vielen in Italië, dat zonder meer zwaar getroffen is door het virus. Maar ook hier mist elk perspectief. Een beetje onderzoek leert namelijk dat de bevolking van dat zuiderse land gemiddeld bijzonder oud is en laat dat nu de leeftijdscategorie zijn die het zwakst staat in de strijd tegen deze ziekte. 90% van alle doden (2980 op 18/3) is 70+ in dat land. Waarom doet Italie het zo slecht? Meer oude mensen? Slechtere gezondheid? Ik snap best dat de regering maatregelen neemt om te voorkomen dat de ziekenhuizen het aantal patiënten niet gaan aankunnen, zoals in Italië. Maar ten koste van wat? (https://edition.cnn.com/2020/03/16/opinions/south-korea-italy-coronavirus-survivability-sepkowitz/index.html

Toch blijkt dat deze groep mensen sowieso al vatbaar voor alle andere ziektes, andere griepen, hittegolven etc. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het aantal doden door een zomerse hittegolf. In Frankrijk stierven er in 2003 14800 mensen extra door de extreme hitte van dat jaar. In Italie zelfs 18000. In totaal stierven er dat jaar 70000 mensen in Europa ten gevolge van de warmte dat jaar. Toch werd toen niet alle economische activiteit stopgezet. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_hittegolf_van_2003)

De hittegolf van 2019 kostte in Frankrijk het leven aan 1500 mensen, enkel in de zomer! Momenteel zit dat land aan 148 doden, maar ook daar staat het land volledig stil en zullen de economische gevolgen dramatisch zijn. (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/08/1-500-extra-doden-door-hittegolven-in-frankrijk/)

Moeten we niet met zijn allen een stapje achteruit zetten en deze crisis niet als het einde der tijden bekijken? Inderdaad, dit zware griepvirus gaat levens kosten. Inderdaad, dat is erg voor de families en vrienden van de overledenen. Maar laten we deze griepepidemie niet door ons eigen gedrag uit laten groeien tot de ondergang van onze economie en welvaart.

Laten we de kalmte bewaren en laten we stoppen met de paniek te voeden door straffe uitspraken zoals die van Professor Goossens. De realiteit is dat we het aantal echte doden door Corona pas gaan kennen in 2021. Neem dan het totaal aantal sterftes van 2020 en trek er het gemiddelde aantal jaarlijkse doden af van de laatste jaren. Tot dan zijn doemuitspraken gewoon domme uitspraken, die enkel de paniek groter maken en die de economische gevolgen zwaarder maken.

Misschien moeten we stoppen met het tellen van de doden? Wat denkt u?